Echilibru

Echilibru. Un cuvant foarte des utilizat. Unii dintre noi simtim ca suntem in cautarea lui de foarte mult timp. Uneori iti vine sa te lasi pagubas. Pare asa departe. Nu este usor de gasit, insa nici imposibil. Acest cuvant aduce foarte multe liniste in vietile noastre. De ce? Pentru ca aceasta cautare te invata sa iti echilibrezi munca vs. timpul liber. Aceasta cautare te ajuta sa iti accepti sentimentele si sa te conectezi la tine. De mult ori discutam despre acest subiect in centru. Cand vine vorba de alimentatie, s-ar putea traduce prin moderatie

Vorbim despre echilibru: trup, minte si suflet.

Ce inseamna? Cel mai simplu? Include in fiecare zi o activitate pentru fiecare dintre acestea. Sport, citit si meditatie. Plimbare in natura, timp petrecut cu oamenii dragi si cateva minute alocate jurnalului tau. 


Care sunt factorii care ne pot oferi un echilibru?

Relatii profunde cu cei din jur.

Suntem fiinte sociale. Foarte multe bucurii ne vin din mediul exterior. Creierul nostru are nevoie sa dopamina si serotonina. Dopamina este un factor cheie pentru motivatia noastra. Dopamina moduleaza activitatea neuronala in momentul in care un are loc o reusita, un eveniment care ne aduce satisfactie. Exemplu? Tai ceva de pe lista de “to do”. Cresterea nivelului de dopamina sustine comportamentele care genereaza la final o recompensa si ne determina sa cautam si sa invatam din experientele noi 

Serotonina este un factor cheie pentru placerile noastre. Serotonina, in combinatie cu alte neurochimice, transmite starea de euforie. Are cea mai complexa distributie in creier. Serotonina sustine o gama variata de comportamente si are o influenta majora asupra starilor emotionale, a ciclurilor de somn, a alimentatiei si a altor comportamente ce ne ofera satisfactie. 
De ce e important sa stim acest lucru? Pentru ca dopamina poate fi secretata de creierul nostru, in timp ce serotinina este influentata de mediul extern. 

Iti recomandam un video aici (care te va ajuta sa intelegi cum functioneaza creierul femeilor si este util tuturor J): 

Facem parte din comunitate si avem nevoie sa simtim ca apartinem. Indiferent de varsta, avem nevoie sa ne conectam cu ceilalti, iar aceste relatii ne aduc multe bucurii.  

O explicatie simpla pentru conexiune, oferita de Brenè Brown, spune astfel: Conexiunea este energia care se creaza intre oameni atunci când ei se simt vazuti, auziti si apreciati – cand o pot oferi si primi fara a judeca.” 

Aceste conexiuni profunde nu sunt usor de obtinut si nici nu sunt intalnite foarte des. Putinele relatii profunde, merita in schimb munca, lacrimile, onestitatea, deschiderea si discutiile lungi care ne ajuta sa le atingem. Fiecare din noi a trait situatia in care un program extrem de incarcat a generat tensiuni, dar asta niciodata nu a impiedicat aprofundarea relatiilor. Nu este niciodata prea tarziu sa ne recunoastem greselile si sa ne imbunatatim comportamentul fata de noi si fata de cei din jur. 

Cautarea sinelui.

Traim timpuri in care totul este pe viteza si pare centrat pe sine (selfie, individualism, narcisim). Literatura de specialitate vorbeste despre importanta dezvoltarii (inca din copilarie) a unui narcisism sanatos. Este un subiect complex, ce nu poate fi dezvoltat in acest articol. Pe scurt insa, cautarea sinelui, conectarea la propria persoana nu este un lucru egoist. Din contra, aceasta cautare aduce atat de multe beneficii ce nu sunt deloc egoiste. Este esential sa nu ne suprimam sentimentele si sa ii oferim loc sinelui sa se manifeste. Cu cat proiectam in lume, in relatii, o imagine despre noi care este foarte diferita de imaginea reala, cu atat apare o prapastie mai mare in sufletul nostru. In momentul in care incepi sa iti simplifici viata, ajungi sa intelegi care sunt lucrurile pe care le iubesti cu adevarat. 

Programul de detoxifiere te determina sa iesi din zona ta de confort, sa intrerupi orice obicei alimentar ca ulterior in timpul programului sa poti deveni obiectiv, sa iti privesti stilul de viata din exterior. Faptul ca renuntam la mesele solide si schimbam radical felul de a manca te obliga sa faci aceasta analiza si ulterior sa apreciezi actul de manca la adevarata sa valoare, nu doar la o actiune nascuta din tulburari emotionale. Cea mai buna analiza este a fiecarei persoane asupra sa. In timpul zilelor petrecute in centru, emotiile nu mai pot fi ascunse sau inhibate prin mancare, motiv pentru care subliniem si importanta starii psihice si de ce nu, si o analiza sau o curatare emotionala. Practic, se lucreaza pe ambele fronturi in perioada programului. De aceea, este nevoie de asistenta de specialitate cel putin in prima parte a acestei calatorii.

Practicarea unei meserii pe care o iubim. Traieste pentru ceea ce iubesti.

„Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. “

Multi dintre noi am lucrat sau lucram in domenii pe care nu le “iubim”. Unii dintre noi nici nu suntem siguri ce ne-ar placea sa facem de fapt. Indiferent de raspuns, chiar daca nu suntem poate cei mai incantati de job-ul nostru, nu trebuie sa uitam ca viata nu se rezuma doar la acest capitol. Cu siguranta exista o serie de hobby-uri pe care le putem incepe din nou, pe care le putem dezvolta si care ne vor oferi motivatie si ne vor insenina zilele. In momentul in care ne simplificam vietile, alocam timp pentru aceste hobby-uri si activitati care ne fac inima sa vibreze. Ele pot produce mari schimbari. De multe ori, aceste pasiuni, dezvoltate timid, pot determina o noua vocatie. 

Traieste o viata sanatoasa. Fa o pauza. Fa un detox. 

Stresul are implicatii serioase pentru sanatatea noastra. Nivelul crescut de stres, ne afecteaza somnul, sanatatea mintală, obiceiurile alimentare, sistemul nostru imunitara si multe altele.

Sanatatea personala ar trebui sa fie tratata cu prioritate. Fara sanatate nu ne vom putea bucura de absolut nimic. 

Programul de detoxifiere este un pas mare catre intelegerea preventiei cat si despre o pauza de la agitatia cotidiana. De ce preventie? Pentru ca este cea mai importanta. Pentru ca noi nu consumam alimente sanatoase, nu facem sport si nu ne bucuram de aerul curat si de soare si (nu acordam suficienta atentie acestor obiceiuri nocive). Obiceiurile proaste sunt foarte adesea o consecinta a civilizatiei moderne si a ciclului vicios in care ne invartim. Trebuie sa interpretam corect termenul de preventie. Este mai util sa previi decat sa tratezi. Cu cat suntem mai educati, cu atat vom avea nevoie de mai putine medicamente. Detox a plecat de la conceptul de clean eating, care inseamna de fapt calatoria catre un stil de viata echilibrat prin a manca curat.Acest repaos digestiv (consumul doar de sucuri) nu este nimic extrem. Sucurile sunt 80% legume si 20 % fructe, la care se adauga consumul de supa de legume si ceaiuri pe toata perioada zilei nelimitat.

Traieste o viata plina de recunostinta si generozitate.


Iti lansam o provocare. Incepe in fiecare dimineata raspunzand (in jurnalul tau) la urmatoarea intrebare:

Sunt recunoscator/recunoscatoare pentru.

1.

2. 

3.  

Acest exercitiu te va ajuta sa vezi toate motivele pentru care esti recunoscator. Suntem mai fericiti si mai multumiti de propria noastra viata atunci cand ii ajutam pe altii. Incepe cu lucruri si gesturi mici. Nu trebuie sa incerci sa rezolvi lucruri coplesitoare. Invata sa ii asculti pe oamenii din jurul tau.  Alege o persoana care are mare nevoie de sustinere sau apeleaza la o organizatie care simti ca iti impartaseste valorile. 


Surprinde pe cineva drag cu un Voucher Cadou

Comanda